Adaptacije, Naši projekti

Podno grejanje

Prednosti i mane podnog grejanja

 

Kao način grejanja sve je zastupljenije podno ali zidno grejanje. 

U ovom tekstu pozabavićemo se prednostima i manama podnog grejanja.

 

Podno grejanje spada u grupu niskotemperaturnih sistema grejanja i temperatura poda se zagreva zavisno od namene prostorije od 21-28 C°. Toplota koja dolazi iz poda ravnomerno se širi po celoj prostoriji i na taj način u svim delovima prostora jednaka je temperatura.

Sa druge strane grejanjem posredstvom radijatora nastaje vrtloženje vazduha, te se temperatura širi neravnomerno. Zbog toga što je toplota na podu najniža, stvara se utisak da je u prostora toplo dok je u predelu stopala hladno.

Način kretanja toplote kod podnog grejanja i grejanja putem radijatora možete videti na slici ispod.

Takođe, prednost podnog grejanja je ta da ne isušuje vazduh za razliku od radijatorskog grejnog tela. Što zna često da pravi brojne nelagodnosti tokom zimskog perioda. Podno grejanje se preporučuje i za osobe osetljive na alergene, što predstavlja još jednu prednost. 

Podno električno grejanje se sa druge strane koristi i za spoljnu upotrebu, kako bi se izbeglo zamrzavanje tla i prilaza.

Podno grejanje radi na manje zadatoj temperaturi do 40 C°, za razliku od radijatora gde temperatura dostiže 80 C°. Kod podnog grejanja dolazi do manje izlazne toplote iz kotla što duže drži temperaturu u košuljici i podu i nakon isključivanja. 

Kao manu možemo navesti to što je potreban nešto duži vremenski period da se prostorija zagreje. Iz tog razloga predlog je da se termostat ne isključuje, već da se temperatura smanji na minimum. 

Takođe, izbor podnog grejanja iziskuje veću investiciju u odnosu na standardno radijatorsko grejanje ali dugoročno gledano usled smanjene potrošnje kao i svih navedenih prednosti je vrlo isplativo.

 

Kao vrste postoji električno ili vodeno podno grejanje. 

Preporuka je da se  električno grejanje postavi u prostorijama gde je uslovljena visina kao i na manjim ili redje korišćenim prostorijama zbog potrošnje i cene grejanja.

Sa druge strane vodeno podno grejanje radi na principu zagrevanja vode preko kotlova u kojima se može koristiti različiti energenti – čvrsto gorivo, gas a može se zagrevati i putem električne energije.

 

Prilikom izbora podne obloge preporuka su keramike ili granit. Takođe, može se postaviti i posebna vrsta parketa namenjena za podno grejanje.

Kod nas još uvek primat ima grejanja putem radijatora, ali zbog brojnih prednosti sve su češće odluke za druge savremenije vidova grejanja.

Naravno, bez obzira za koji se sistem grejanje odlučite, kontaktirajte nas kako bi sagledali želje i mogućnosti i kako bi vam predložili najbolje rešenje.